Barnsäkra blandare?

Här kommer ett blogginlägg som är resultatet av ett önskemål från en kund, nämligen barnsäkerhet i badrummet. Och jag börjar med att skriva om mina erfarenheter angående vad man ska tänka på när det gäller blandare!

Att barn gillar att pilla på saker är ingen nyhet, och barn brukar också vara väldigt intresserad av vatten som rinner, så att ett barn tycker att det är roligt att hålla på med blandaren är ganska vanligt. Tyvärr finns det ju nackdelar med detta. Om man har vatten som blir väldigt varmt snabbt och ingen spärr kan oturen vara framme och barnet kan bli skållat av det heta vattnet. Självklart ska man hålla sitt barn under uppsikt, men det kan som sagt gå snabbt. Som tur är så finns det saker som man kan tänka på för att förhindra att olyckor uppstår.

Säkrare blandare
Ur säkerhetssynpunkt är det mer säkert att använda en termostat i badkaret eller duschen som har en temperaturspärrknapp vid 38 grader som man måste hålla in för att få vattnet varmare än så, vilket förstås försvårar för barnen. Dessutom har flera termostatblandare också andra säkerhetssystem där man till exempel kan maxbegränsa temperaturen med andra inställningar. En automatisk avstängningsfunktion om kallvattnet i systemet skulle försvinna är också bra.

Det blir förstås lite svårare när det gäller blandare till kök och handfat, men även vissa ettgreppsblandare har skållningsfunktioner. Man kan också titta på själva blandarhuset. Det finns sådana som är gjorda för att man inte ska bränna sig på utsidan, något som ofta glöms bort. Så det är lite saker som kan vara värt att titta på när man har barn i hemmet.

Termostatblandare Gustavsberg

Bild: Bygghemma.se

Var hittar man dem?
Det enkla svaret är väl egentligen där man köper blandare. Ansvaret ligger ganska mycket på oss som föräldrar att ta reda på vad som är bra och vad som är sämre och vilka blandare som har vilka egenskaper. Precis som med allt annat, med andra ord. Man behöver inte välja en blandare som marknadsförs som barnsäker, för då lär man inte hitta mycket att välja på, utan man får helt enkelt se på de egenskaper som olika blandare har och välja en som har de viktiga säkerhetsspärrarna. Det behöver inte vara den dyraste och häftigaste, för det är inte det som är poängen.

Fråga i butiken eller maila till nätbutikerna och fråga om de kan rekommendera någon blandare eller fråga vilka säkerhetssystem den blandare du tittar på har. Och som vanligt gäller det ju att ha en gnutta sunt förnuft också. Det är alltid en viktig egenskap som förälder. På bygghemma.se kan du till exempel hitta olika blandare som är bra. Läs igenom och jämför, ställ frågor, läs på om vad som är viktigt. Ett bra tips kan också vara att fråga andra föräldrar, till exempel på nätforum, vad de har för erfarenheter. Men man ska också komma ihåg att inte lita blint på vad en främling på ett forum säger, så det får man ta med en liten nypa salt också och så att säga plocka russinen ur kakan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *