Minska farliga kemikalier i barnens kläder

Att köpa nya kläder till sina barn är både roligt och givande. Kanske är det så att ditt barn har vuxit en del på sista tiden och garderoben behöver uppdateras, eller så letar du kläder inför ett speciellt tillfälle som kalas eller fest.

Precis som för oss vuxna är kläderna en mycket viktig del av barnets vardag. Då talar vi inte bara ur estetiska perspektiv, utan även säkerhet och hälsa. Här nedan tipsar vi därför om tre sätt som du kan minska risken för farliga kemikalier som kan överföras från kläder till barnets hud.

Radon i kläderna

Radon är en mycket farlig gas som kan tränga in i våra hem och sätta sig på både kläder och andra textilier. Var det länge sedan du genomförde en radonmätning kan det vara en god idé att kontrollera halterna i ditt hem. Skulle halterna vara för höga kan du kontakta Radea för en radonsanering av professionella och utbildade fackmän.

Kemikalier från tvättmedel

Det är mycket vanligt att använda för mycket tvättmedel och sköljmedel, i hopp om att kläderna ska bli renare. Överdriven konsumtion kan dock lämna kvar rester, som sedan orsakar allergier, klåda eller annan irritation hos barnet. Se därför till att du alltid mäter mängden och håller dig till rekommendationerna.

Kemikalier från fabriken

När kläderna tillverkas tillsätts i vissa fall kemikalier för att minska risken för slitage eller angrepp av klädmalar under tiden plaggen lagras i butiken. Se därför alltid till att du tvättar kläder och sängkläder innan du låter ditt barn använda sig av dem. De räcker oftast med en kortare tvätt för att bli av med ämnen som är skadliga.