Ekologiska barnkläder

Det här behöver du till en nyfödd

Går du i väntans tider? Då är det en del som måste införskaffas till din bebis första tid. Exakt vilken typ av kläder du behöver beror naturligtvis på när din bebis föds. Om det är mitt i vintern behöver du se till att ha rejäla ytterkläder och även tillbehör som filt och åkpåse. Om din bebis föds mitt i sommaren så kan du vänta lite med overall och andra tjocka ytterkläder.

Köp inte för mycket

Ett vanligt misstag som många föräldrar gör är att de köper på sig alldeles för mycket kläder, speciellt i den minsta storleken. Din bebis kommer växa väldigt fort de första månaderna och det är stor risk att hon eller han inte hinner använda allt. Det är bättre att börja lite mer sparsmakat och sedan köpa till plagg med tiden.

Så ska du tänka kring storlekarna

Det kan vara svårt att veta vilken storlek man ska börja med till sin bebis. Du kan börja med att köpa något plagg i 44 och ett par stycken i 50. Det är smart att behålla prislappen på tills bebisen har kommit. Då kan du lämna tillbaka på öppet köp om det skulle vara för litet. Många bebisar är redan för stora för den minsta storleken när de föds.

Bebisar behöver inte skor den första tiden utan det räcker gott och väl med strumpor. Ett tips är att köpa byxor med tillhörande strumpor. De små strumporna har nämligen en tendens att ramla av hela tiden.

Om din bebis föds på vintern

Ett misstag som många nyblivna föräldrar gör är att de klär sin bebis alldeles för varmt. Det gäller särskilt under vintern. Därför ska du alltid känna i nacken på din bebis för att kontrollera temperaturen. Om din bebis känns svettig kan du ta av ett plagg. Om din bebis känns kall är det bäst att ta på ytterligare ett plagg. Tänk också på att fötter och händer alltid är lite kallare än resten av kroppen.

Det finns många fina och fodrade vinteroveraller som passar din nyfödda perfekt. Tänk också på att köpa en varm och bra mössa som inte glider ner över ögonen. Om du vill ha skor är det bäst att köpa ett par tossor. Du kan också skydda din bebis med en skön och gosig åkpåse. Dessa går att använda både i vagnen och i bilstolen.

Så ska du klä en sommarbebis

Om ditt barn föds på sommaren så har du det lite lättare med kläder. Då är det bäst att klä din nyfödda i tunna lager. Det beror självfallet också på vad det är för väder under dagen. Tänk på att bebisar inte kan reglera sin temperatur på egen hand. Under varma dagar är det bra att ha lite extra uppsikt och svalka bebisen när det behövs.

Sommaren i Sverige kan vara väldigt växlande med stigande och sjunkande temperaturer. Du kan köpa ett par filtar tillsammans med kläderna. Dessa är lätta att ta på eller ta av när temperaturen skiftar. Det kan också vara bra att ha en tunn mössa även om det är mitt i sommaren.