Så väljer du rätt tapet till barnrummet

Dags att tapetsera barnets rum? Ett första viktigt tips är att valet bör ske i samförstånd med barnet. Det är trots allt småttingen som ska känna sig hemma i sin lilla vrå. Vad gäller att välja passande barntapeter kan du utgå från olika perspektiv. Kanske gör det inget om rummet tapetseras med en figurtapet av favoritkaraktären från tv eftersom du ändå har bestämt dig för att tapetsera om när barnet blivit större? Eller så vill du kanske satsa på ett mer hållbart alternativ genom att välja en diskret tapet? Då kan barnets favoritfärg vara en bra utgångspunkt istället. Det finns många nyanser av blått, grönt och rosa, såväl dämpade som skrikiga varianter.

Måla möbler så att de matchar barntapeterna

Många av de skandinaviska barntapeterna har stillsamma mönster. Trots att tapetmotiven har all den sagolika charm man kan önska till ett barnrum är mönstren så pass klassiska att de står sig genom åren. Det är skillnad på hur barntapeter ser ut på 2020-talet och hur de såg ut på 1980-talet. Med andra ord kan du satsa på en mönstrad barnrumstapet och njuta av hur fin den är under många år framöver. Ska någon av färgerna i tapeten plockas upp? Det kan vara svårt att hitta färgade barnrumsmöbler för en rimlig kostnad, åtminstone om du ska köpa nya barnmöbler. Gör därför ett besök i närmaste andrahandsbutik eller gå på loppmarknad och köp begagnade möbler som du kan måla om.

Välj tapet till barnrummet steg-för-steg

Fortfarande osäker på hur du väljer tapet till barnrummet? Nedanför följer tips inför ditt och barnets gemensamma val:

  • Prata samman er om färger och eventuella mönster
  • Beställ hem tapetprover av några olika barntapeter
  • Bilda dig en uppfattning om hur tapeten skulle se ut med hjälp av proverna
  • Välj ut ett par av de bästa exemplen
  • Låt nu barnet välja mellan tapeterna du handplockat

Du kan också skippa dessa steg och låta barnet välja direkt. Gör en utflykt till närmaste tapetbutik. Hittar du och barnet något fint? Då kan du beställa prisvärda barntapeter från nätet.